2011. szeptember 11., vasárnap

J. K. Rowling: Harry Potter és a Titkok Kamrája

-         Vigyázat, cselekményleírást tartalmaz - 

A HP második része sem kevésbé izgalmas, mint az első rész, sőt… Harry-t egy Dobby nevű manó meg akarja védeni a Roxfortban rá váró veszélytől, ezért különböző módokon próbálja elérni, hogy Harry ne térjen vissza az iskolába. Akárhányszor meg akarja menteni Harry életét, csak bajt hoz a fiúra… Harry szülinapján Ronék elmennek a fiúért az apjuk varázsautóján, és a nyár második felét náluk tölti a fiú. Szeptember elsején Harry és Ron nem tudnak odajutni a 9 és ¾-ik vágányra, így a Roxfort expressz elindul nélkülük. Ők Ron apjának elvarázsolt autójával mennek, amivel nekiütköznek az iskola mellett lévő fűzfának, ami rájuk is támad. Ráadásul útközben a muglik is meglátják őket. Lesz egy új sötét varázslatok kivédése tanáruk: Gilderoy Lockhart. Nagyon utáltam az alakot, öntelt barom, a lányok odáig vannak érte, engem viszont kirázott a hideg a stílusától, hogy úgy elvolt magával. A végén pedig kiderült, hogy azt a sok hőstettet, amikről beszámol a könyveiben, nem is ő hajtotta végre, csak „ellopta” őket. Undorító!
Ebben a részben az a rejtély, hogy mi lakozik a Titkok Kamrájában, és ki az, aki újra kinyitotta a Kamrát. A szörny „lefagyasztja” áldozatait. Harryék azt gyanítják, hogy Malfoy a Mardekár utódja (aki kinyitotta a Kamrát). Hogy ebben bizonyosak lehessenek, Hermione azt találja ki, hogy főzzék meg a Százfűlé-főzetet, amelynek segítségével átváltoznak Mardekárosokká, és kifaggatják Malfoyt. Ez nem volt egyszerű, a főzet hónapokig készült, közben persze rengeteg szabályt megszegtek. :P De a téli szünidőre elkészült a főzet. Hermone azonban pórul járt, mert tévedésből nem a lány haja került a főzetébe, akivé át akart volna változni, hanem annak a macskájáé. Állatokra pedig nem szabad használni e főzetet, úgyhogy Hermione elég beteg lett, de mire újra elkezdődött a tanítás, de a gyengélkedőben lassan kiheverte a dolgot. Harry és Ron viszont átváltoztak Malfoy két barátjává, és kifaggatták a fiút, akitől kiderült, hogy nem ő a Mardekár utódja, és nem is tudja, hogy ki az. Időközben valamikor az is kiderül, hogy Harry párszaszájú, azaz, hogy ért a kígyók nyelvén. Később előkerült Tom Rowle Denem naplója, aki azt mutatta Harrynek, hogy ötven évvel ezelőtt Hagrid nyitotta ki a Kamrát, ezért rúgták ki az iskolából. Harryék ezt nem akarják elhinni, de a mágiaügyi miniszter, Cornelius Caramel is arra a következtetésre jutott, hogy Hagrid a bűnös, így – bár Dumbledore tiltakozott – elvitte Hagridot, bezáratta Aszkabanba. Lucius Malfoy pedig elérte, hogy a felügyelőbizottság megszavazza, hogy váltsák le Dumbledore-t. Később Hermione is áldozatul esik a szörnynek, teljes lesz a káosz. Harryék Hagrid pókja, Agrar, által megtudják, hogy valószínűleg az egyik női mosdóban van a Titkos Kamra bejárata. Miután Ron húgát Ginny-t elrabolja, és magával viszi a szörny, Harryék elhatározzák, hogy lemennek a Kamrába. Ott Harry szembekerül Denem-mel, akiről kiderül, hogy ő Voldemort… Mivel Hermione rájött, hogy egy Baziliskus van lent a Kamrában, Harryék pedig megtalálták nála ezt a cetlit, így már tudták, hogy mivel állnak szemben. Harry nagyon bízott még Dumbledore-ban, így az elküldte hozzá Fawkes-t, a főnixmadarát, valamint a Teszlek Süveget. Harry kap a Süvegtől egy kardot, a madár könnye pedig begyógyítja a sebét, amelyet a Baziliskus mérges foga ejtett rajta. Aztán Harry beledöfi ezt a mérges fogat a naplóba, így Denem megsemmisül.
Denemtől megtudta Harry, hogy Ginny nyitotta ki a Titkok Kamráját, azzal, hogy írt a naplóba, és Denem „megbűvölte”. Ginny fél, hogy ki fogják csapni, de a jóságos Dumbledore tudja, hogy Voldemort még Ginnynél jóval tapasztaltabb varázslók eszén is túl tud járni, így nem hibáztatja a lányt, és nem részesíti büntetésben.
Lockhart pórul jár, mert azon kívül, hogy kiderül, hogy a könyvei hazugságot tartalmaznak, még egy általa mondott felejtés átok is visszafelé sül el, így nem emlékszik semmire. Dumbledore eltanácsolja, azzal, hogy menjen emlékeket keresni. :P
A diákok boldogok, hogy társaikat sikerült feléleszteni, a vizsgák is elmaradnak az előzetes nagy izgalmak miatt. Vidáman vesznek részt az évvégi lakomán, majd mindenki útjára indul, hogy a nyári szünidőt a családjával töltse. Harry megadja a Dusley-ék telefonszámát a barátainak, hogy ha a leveleket megint nem kapná meg, akkor legalább telefonon el tudják őt érni.
Harry Dobbyval is jóságos. A manó Malfoyéké, és rávezeti Harry-t, hogy Lucius rakta Denem naplóját Ginny egyik könyvébe, tehát ő tehet róla, hogy a lány elkezdett írni a füzetbe. Dumbledore megfenyegette Luciust, hogy még egy ilyen tett, és repül a felügyelőbizottság tagjai közül. Harry pedig ezért cserébe „felszabadította” Dobbyt, ugyanis adott neki egy zoknit, és ha egy manó kap bármilyen ruhadarabot, akkor attól kezdve szabad lesz, tehát nem kellett tovább Malfoyék manójának lennie… :)

Idézet:
„A döntéseinkben, nem pedig a képességeinkben mutatkozik meg, hogy kik is vagyunk valójában.”

Értékelésem: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése