2011. augusztus 17., szerda

Elolvastam néhány Mészöly Miklós mesét...

Leírom röviden, hogy miről szól a mese, majd hogy szerintem mi a tanulsága… :)

A bánatos medve
A medve mindig elégedetlen volt. A méz nem volt elég édes, a nap nem volt elég fényes, az odúja túl szűk volt. Aztán elment világot látni. Találkozott egy lepkével, aki örült a napsütésnek, erre a medvének is jobb kedve lett. Aztán amikor virágot szedett, leszakította egy kecske szarvát, mert azt hitte, hogy karó. A kecske mérges lett, mire a medve sírni kezdett.  Erre a kecske megsajnálta, mondta, hogy nem haragszik, és hogy legyenek barátok. Össze is ölelkeztek. A medve nagyon megörült, hogy lett barátja, mindjárt szebbnek látta a világot, nem elégedetlenkedett mindennel.
Tanulság: Ne elégedetlenkedj! Örülj te is az életnek, mint mások. Bocsásd meg, ha vétenek ellened, és harag helyett ajánld fel a barátságodat. A barátság, a szeretet, az elégedetlenkedőkre is jó hatással van. Tehát panaszkodás helyett inkább arra törekedj, hogy barátokra lelj!

Vakarocska
A kenyerek/cipók által mutatja be az emberi létet. Voltak szép nagyra dagadt cipók, azok dicsekedtek, versenyeztek, hogy melyikük a legszebb. A gazdasszony is ezek alá tett szép nagy káposztalevelet, a kis vakarcs cipó alá csak egy kecskerágott levelecske jutott, és a tepsiben is a legszélére került, a nagyok a közepére, hogy azok süljenek a legszebbre. A nagy cipók a sütőben is versenyeztek, önmagukat dicsérték, de a vége az lett, hogy nagyon összesültek, volt amelyik ki is durrant. A kis vakarcs viszont jól elvolt a szélén, belőle egy szép cipó lett a végén, míg a többi csúnya lett, annyira szétmentek. A gazdasszony tehát a kis vakarcsot tartotta már a legszebbnek, és azt adta gyermekének, hogy útravalónak vigye.
Tanulság: Ne légy öntelt, kevély, ne versenyezz, ne nézz le másokat! Lehet, hogy most jól megy sorod, de jöhet olyan esemény, melynek hatására megfordul a kocka. Aki magát nagyra tartja, könnyen járhat pórul, aki pedig szerény, azt utoléri majd a szerencse.

A kis játszótársak
Egy kisfiúnak nagyon szegény családja volt, nem voltak játékai, így a szeme, a szája, a füle, az orra, a haja és a nyaka, valamint a két keze és a lába voltak a játékai. A hajával játszott a szél, a fülével hallotta a madáréneket, a patakcsobogást, az orrával érezte a kellemes virágillatot, az ételek illatát. A keze soha sem maradt nyugton, és a lába sem, futkározott, ugrált stb. Vidám fiú volt. Amikor készült lefeküdni, abban az egész testének szerepe volt, hiszen már nem hallgatta a dolgokat, a szemét becsukta, nem nevetett, nem mozgolódott, csak nyújtózkodott párat, aztán már azt sem. A barátaival együtt feküdt le, és másnap együtt ébredtek.
Tanulság: Nem szükségesek a drága játékok, az ember a saját teste segítségével is feltalálhatja magát, játszhat. A testrészeknek nagyon fontos szerepük van az ember életében, nem szabad lebecsülni őket!


Elment a tyúk vándorolni
Abszurd mese,  hiszen a tyúkot levágják, megsütik, ő mégis tovább él. A történet úgy szól, hogy a tyúk megunta az egyhangú életét, elment vándorolni. Ott egy darabig jó dolga volt, evett almát, kukacot, szénán aludt. De megtalálta egy ember, hazavitte, megsütötte. A család meg akarta enni, de a tyúk megijedt, és hazament. Rájött, hogy jó az ő hétköznapi élete. Otthon evett-ivott, és „meggyógyult”, tehát visszanőtt a tolla.
Tanulság: Ne légy elégedetlen az életeddel, mert lehet, hogy pont így a jó, és másként nem lennél boldog, csak te azt hiszed. Mindenfajta életnek meg vannak a maga buktatói, veszélyei. Ha viszont mégis rossz útra tértél, sosem késő újrakezdeni, visszatérni a régi, megszokott, jó életedhez.

A kiskutya meg a szamár
A szamár irigy volt a kiskutyára, hogy ő bemehet a szobába, mindennek a javát kapta. Megkérdezte tőle, hogy miért szereti úgy a gazdasszony, a kiskutya pedig mondta, hogy azért, mert tud farkat csóválni, két lábon szolgálni. A szamár úgy döntött, ez ő is kipróbálja. Bement, két lábra állt, csóválta a farkát és iázott. A gazdasszony úgy megijedt tőle, hogy összetörte a tányérokat, melyek épp nála voltak. Aztán fogta a porolópálcát és kizavarta a szamarat, aki még most sem érti, hogy miért kapott ő verést azért, amiért a kutyának dicséret jár.
Tanulság: Mindenkit más miatt szeretnek az emberek. Ne utánozz másokat, ne add fel önmagad, mert csak magaddal tolsz ki! Ne is irigyeld mások életét, hiszen a te életedben is vannak jó dolgok, azokat vedd észre! Légy önmagad, és vedd észre, és ne irigyelj másokat, hanem keresd meg a szépet a saját életedben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése