2011. augusztus 13., szombat

Örkény István: Választék (egyperces)

A novellát elolvashatjátok itt: http://mek.oszk.hu/06300/06345/06345.htm#44

Gondolataim:
Az üzletben a kiszolgálónő kalapokat próbáltat fel a vásárló férfival. A férfi három kalap között próbál dönteni, végül kiderül, hogy mindhárom ugyanaz a kalap, de a vevő még ekkor is úgy „választ”, hogy akkor az első kalapot kéri.
Számomra ez a novella azt jelenti, hogy az embereknek szükségük van arra, hogy legyen választásuk, holott nagyon határozatlanok tudnak lenni. Akár a vásárlásban, akár az élet más területein, nem elégednek meg a jó megoldással, a legjobbat akarják, és ha több jó megoldás is van, akkor nem tudnak dönteni, de azért mindenképpen igénylik, hogy választhassanak.
Ha a megoldások eredménye nagyon hasonló, akkor is sokáig tudunk tűnődni, hogy melyik lenne a legalkalmasabb, mégis felemelő érzés, hogy mi dönthetünk, úgy érezzük, így a dolgok felett állunk, és sok minden nem is lenne érdekes, ha csak egy megoldás lenne, vagy ha elfogadnánk az első lehetőséget, anélkül, hogy megismernénk a többit. Sokszor időpazarlás ez a döntésképtelenség, mégsem tudunk meglenni nélküle, szükségünk van választásra…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése