2011. augusztus 17., szerda

Lázár Ervin: A kisfiú meg az oroszlánok

Fülszöveg:
Ott, ahol az Orgona utca a Levendula utcába torkollik, áll egy ház, magas kőkerítéssel, nagy kerttel és a kertben egy régi-régi pajtával. A kőkerítéses házban a kisfiú lakik az édesapjával, a régi-régi pajtában pedig a kisfiú oroszlánja, akit Bruckner Szigfridnek hívnak. Szokatlan név egy oroszlánnak – de hát maga az oroszlán sem mindennapi oroszlán. De mennyire nem az! Sokan – így például a kisfiú édesapja – még azt sem hiszi el, hogy az öreg oroszlán ott él a régi pajtában, s arra gyanakodnak, hogy Bruckner Szigfridet meg a többi oroszlánt, sőt talán az egész különös történetet csak a kisfiú találta ki, hogy legyen mivel játszania.

Gondolataim:
Aranyos kis gyermekmese. Először Szigfrid feleségét Szilviát mentették meg. Szilvia egy cirkuszban volt bezárva, de a táncosnő Arabella meggyőzte az igazgatót, hogy Szilvia táncolhasson vele, aztán lekapcsolták a lámpát és megszöktek.
Megismerhető a türelmetlen, hősködő jellem Szigfrid.
A következő probléma az, hogy a kisfiú apja le akarja bontatni a pajtát, ahol vannak az oroszlánok, és a helyére melegházat akar építtetni. Az építészt (aki meséli a történetet) bízza meg, aki a kisfiú és az oroszlánok barátja, próbál valamit tenni az ügy érdekében.
Jönnek vendégek is a pajtába. Először egy zsémbes, öntelt oroszlán, dr. Kiss János, majd Szigfrid unokaöccse Láz Jenő, aki feleslegesnek tartotta a nyakkendőt.
Később a törvénnyel is gondjuk akadt, mert a cirkuszigazgató kerestette Arabellát, meg Szilviát. A nyomozó viszont, amikor látta, hogy milyen szeretetteljes kis csapattal van dolga, akkor úgy döntött, hogy nem tartóztatja le őket.
Az összetartás, a szeretet Szigfrid fellépésekor is megmutatkozik. Szigfrid fel akart lépni még egyszer utoljára egy cirkuszban, de az igazgató nem engedte, mert Szigfrid már öreg oroszlán volt. A csapat viszont megszervezte, hogy elmentek a cirkuszba, amikor nem járt arra senki, és nagyokat tapsoltak Szigfrid elrontott bemutatói közben. Szigfrid a reflektorfény miatt nem látta, hogy csak ők vannak ott, a nagy taps miatt azt hitte, hogy nagy közönsége van. Közben a cirkuszigazgató észrevette őket, de megkegyelmezett, ott maradt, ő is tapsolt, meg a cirkusz többi tagja is odament, ők is éljeneztek. Mire a reflektorfényt kikapcsolták, már teli volt nézőtér, így Szigfrid örült, hogy sokan szeretik.
A kisfiú beteg lett, az apa pedig úgy döntött, hogy nem bontatja le a pajtát, csak gyógyuljon meg a fia. Arabella pedig talált egy ismerőst, aki tudta, hogy merre van a vőlegénye, így elment vele, hogy megkeresse. A többiek sajnálták, hogy elmegy, de tudták, hogy így a jó, Arabellának is jár a boldogság.
Tehát minden jó, ha vége jó! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése