2011. augusztus 7., vasárnap

Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Fülszöveg:
„Olyan ez a mese, mint egy dúsan, sok színnel virító virág – írta Schöpflin Aladár. – Mikszáth, a szatirikus, az okos ember, kemény bírálója a körülötte folyó életnek, ebben a könyvében félretette szatíráját, okosságát, bíráló kedvét, s kitárta a világ elé emberszeretetének mély érzelmességét.”
Wibra György, a besztercebányai fiatal ügyvéd útnak indul, hogy megkeresse örökségét, illetve felkutasson egy vörös esernyőt, amelynek nyelébe apja, a ravasz öreg, fia vagyonát rejtette el a kapzsi rokonok elől. A nyomozás nem jár eredménnyel, a fiatalembernek nem sikerül rábukkanni az eltűnt kincsre. De talál helyette mást, ami többet ér minden kincsnél: a glogovai papkisasszony tiszta szépségét, önzetlen szerelmét.
Talán a Szent Péter esernyője hozta Mikszáthnak a legnagyobb sikert, a Jókaiéhoz fogható népszerűséget. Még életében tizennégy nyelvre lefordították.

Véleményem:
Nagyon tetszett!!! Eddig ez a kedvencem a kötelezők közül, és szinte biztosra veszem, hogy ez így is marad az után is, hogy elolvasom még azt a „néhány” regényt, amit még nem teljesítettem a listáról, ugyanis nem hinném, hogy ezt felülmúlhatja bármi, ami még szerepel azon a listán! :D A könyvtárból vettem ki ezt a könyvet, de kell a saját polcomra is! :) Úgy döntöttem, hogy ebből írom a szemináriumi dolgozatomat. Majd a vizsga után azt is felrakom ide. :)
Értékelésem: 5* :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése